Almanya
Almanya resmi ismiyle Almanya Federal Cumhuriyeti; Orta Avrupa’da bulunan bir ülkedir. Kuzeyinde Kuzey Denizi, Danimarka ve Baltık Denizi; doğusunda Polonya ve Çekya’nın güneyinde Avusturya ve İsviçre; batısında Fransa, Lüksemburg, Belçika ve Hollanda bulunur. Ülke, coğrafi olarak ılıman iklimdir. Topraklarında yaşayan yaklaşık 83 milyon kişilik nüfusu ile Avrupa Birliği’nin en büyük nüfusuna sahiptir ve bu nüfusun, Birleşmiş Milletler tahminine göre, %14,88 oranında göçmenlerden oluşmasıyla Amerika Birleşik Devletleri’nden sonra, dünyanın en çok göç alan ikinci ülkesidir. Ülkenin başkenti Berlin, aynı zamanda en yüksek nüfuslu şehri olup Berlin’i sırasıyla Hamburg, Münih ve Köln takip eder.
Almanya Şehirleri
Berlin
Munih
Münih, Berlin ve Hamburg’dan sonra Almanya’nın en büyük üçüncü kentidir. Bavyera eyâletinin en büyük şehri ve başkentidir. Avrupa Birliği’nin onikinci en büyük şehridir. Şehir, 2017 sayımına göre 1,4 milyon nüfusa sahiptir. Civarındaki nüfusla bu rakam 2,6 milyona ulaşır.
1-Marienplatz : Kentin kurulmasının ardından meydan, bir süre suçluların cezalandırıldığı ve idamların gerçekleştirildiği bir yer olarak kullanılmış.
Son yaşanan veba salgını sırasında ise yerel halk burada Meryem Ana’ya dua etmek için toplanmış. Hatta 1658 yılında meydanın ortasına, adını aldığı dini şahsiyeti tasvir eden bir heykel yerleştirilmiş.
Günümüzde meydan, tarihi dokusu nedeniyle gezginlerin Münih’te ziyaret ettikleri gözde yerlerden biri olmayı sürdürüyor
2-Frauenkirche : Kilisenin yapımı sırasında yaşanan finansal zorluklar, kuleleri başta olmak üzere birçok kısmının inşasının farklı yıllarda tamamlanmasına neden olmuş.
Mesela İtalyan Rönesans stilindeki yapının kubbesi, 1524 yılında tamamlanabilmiş. Malzeme yetersizliğinden farklı uzunluklara sahip olan kulelerin inşası ise 1525 yılında bitirilebilmiş
Kilisenin, iç kısmındaki süslemelerin büyük kısmı II. Dünya Savaşı sırasında yok edilmiş. Ağır yıkıma rağmen girişindeki “Şeytanın Ayağı” gibi ilginç bir detay varlığını korumayı başarmış.
Güney Kule’den seyredilebilen kent manzarası, zaman içerisinde iki farklı şehir efsanesinin doğmasına neden olan ayak izinin dışında gezginleri yapıya çeken en önemli özellik olarak öne çıkıyor. Kilisede ayrıca Kral IV. Ludwig başta olmak üzere birçok önemli ismin mezarı bulunuyor.
3-St. Peter Kilisesi : İçerisine girdiğinizde Alman sanatının yüzlerce yıl içerisindeki değişimine dair önemli ipuçları bulabileceğiniz St. Peter Kilisesi‘nin tarihi, 12. yüzyılın sonlarına kadar uzanıyor.
Bu nedenle kentin en eski dini yapısı olarak kabul edilen kilise, 1327’deki büyük yangının ardından Gotik tarzda genişletilmiş. 17. yüzyılın başlarında ise Rönesans ve Barok stillerinin harmanlandığı bir tasarımla baştan aşağı yenilenmiş.
4-Neues Rathaus : Neues Rathaus ya da dilimizdeki adıyla Yeni Belediye Sarayı, 1898-1905 yılları arasında inşa edilmiş. Neo-Gotik stilde tasarıma sahip yapının iç kısmındaki 400 oda, kent yönetimi ile ilgili çeşitli birimler tarafından kullanılıyor.
Bu nedenle gezginler, sadece haftanın belirli günlerinde düzenlenen rehberli turlara katılarak yapının içerisindeki bölümleri gezebiliyor.
5-İngiliz Bahçesi : Avrupa’nın en büyük kent parkları arasında sayılan İngiliz Bahçesi, 1789’da Karl Teodor’un Isar Nehri kıyısına halkın kullanabileceği bir yeşil alan oluşturulması yönündeki emri doğrultusunda kurulmuş.
Günümüzde konuklarına sunduğu keyifli olanaklar nedeniyle gezginlerin Münih gezilecek yerler listelerinin vazgeçilmezlerinden biri olan park, 3,7 kilometrekarelik alanı kaplıyor.
Almanya Mutfak Kültürü
Et, sosis, ekmek, peynir ve sebze çeşitleri, Alman mutfağının olmazsa olmazları arasında. Sebzeler arasında ise patates ve kuşkonmazın daha ön planda olduğunu söyleyebiliriz. Ancak sebzeler genellikle ana yemek değil, garnitür görevini üstleniyor. Özellikle söz konusu Avusturya’ya daha yakın olan Bavyera’nın yemekleri olduğunda, ana yemeklerin merkezini kırmızı et ve sosis çeşitleri alıyor.
Brezel : Alman mutfağına özgü bir simit çeşidi olan Brezel, genellikle atıştırmalık ya da aperitif şeklinde tüketiliyor.
Şnitzel : Şnitzel esasen Avusturya mutfağından çıkma bir lezzet olsa da uzun yıllardan beri Alman yemek kültürünün de sembol yemeklerinden biri olarak kabul ediliyor. Sırasıyla una, yumurtaya ve ekmek kırıntılarına bulanan kemiksiz et filetonun derin yağda kızartılması sonucunda hazırlanan şnitzel, genellikle baharatlı tereyağı ve limon dilimi eşliğinde servis ediliyor.
Spargel : Beyaz kuşkonmaz kullanılarak hazırlanan Spargel, Hollandez sos ya da eritilmiş tereyağı ile servis ediliyor. Bazı reçetelerde kuşkonmazlara domuz pastırması da eşlik edebiliyor.
Wurst : Alman yöresel yemekleri dendiğinde akla onlarca farklı çeşidiyle sosislerin gelmesi çok doğal. Almancada “wurst” olarak adlandırılan domuz sosisleri, ülkenin her bölgesinde farklı çeşitler ve isimlerle karşımıza çıkabiliyor. En ünlü wurst çeşitlerinden biri, kökeni Nürnberg şehri olan Bratwurst. Ayrıca, ince dilimler halinde kesilen sosisin köri ve ketçapla çeşnilendirilmiş hali olan Currywurst da Berlin’in en popüler sokak lezzetleri arasında yer alıyor.
Rouladen : Rouladen yapımında ince et dilimleri; pastırma, hardal, turşu ve soğan kullanılarak hazırlanan bir harçla sarılıyor.