Ülke Tanıtımı

Bulgaristan

bulgaristan

Bulgaristan

Bulgaristan, resmî adıyla Bulgaristan Cumhuriyeti, Balkanlar’da yer alan ülkedir. Batıda Sırbistan ve Kuzey Makedonya, doğuda Karadeniz, kuzeyde Romanya, güneyde Yunanistan güneydoğuda Türkiye ile komşudur. 110.994 km2 yüzölçümüne ve 6.9 milyon (2021) nüfusa sahiptir.

Başkent : Sofya’dır. 7.000 km2 alana ve 275 bin kişilik nüfusa sahiptir.

Resmi dil : Bulgarca’dır.

Para birimi : Lev ( BGN )

iklim : Ülkenin geneli nemli ve yağışlıdır. Bölgelere göre iklim çeşitlilik göstermektedir. Çoğunlukla akdeniz iklimi görülmektedir.

Demografik yapı : Ülke nüfusunun %84’luk kısmı Bulgar vatandaşıdır. Geri kalan nüfusun %9 ‘unu Türkler, % 5 ‘lik kısmını Romanlar ve geri kalan kısmınıda Rus ve Ermeniler oluşturur.

Vize : 1 Ocak 2007 yılından itibaren AB’ye dahil edilmiştir. Türk vatandaşlarının, Bulgaristan’a seyahat edebilmek için Schengen vizesine başvurmaları gerekmektedir.

Bulgaristan ile ilgili ilginç bilgiler :

  • Ülke 681 yılında kurulmuş ve kurulduğu günden bugüne ismi değişmeyen tek devlettir.
  • Avrupa’nın en eski şehri sayılan Filibe Bulgaristan’ın en büyük ikinci şehridir.
  • Dünyadaki en büyük gül yağı üretimi Bulgaristan’da yapılmaktadır.
  • Bulgaristanda kafanızı öne arkaya salladığınızda bu hareket kabul etmek anlamında değil reddetmek anlamında kullanılır .
  • Covid 19 nedeniyle geçici olarak durdurulmuş olmakla birlikte 2017 yılından beri İstanbul – Sofya – İstanbul tren seferleri vardır
  • Bulgaristanda salata yemekten önce tüketilir. Süt ve süt ürünleri ile meşhur olan Bulgaristanda dünyanın en güzel yoğurtları üretilir.
  • Balkan coğrafyasından en çok Türk’ün yaşadığı yer Bulgaristan’dır.
bulgaristan

Bulgaristan Şehirleri

Bulgaristan Şehirleri

Filibe – Plovdiv : 350.000 nüfuslu ülkenin en büyük ikinci şehridir. Ülkenin ekonomi, ulaşım, kültür ve eğitim merkezidir. Adını Makedonya kralı II. Filip’ten alır. 2019 yılında Avrupa kültür başkenti seçilmiştir.

Varna : Karadenize kıyısı olan şehir ülkenin 3. büyük kentidir. Bulgaristan’ın en büyük limanı Varna’dadır. Ülkenin en çok turist alan turizm başkenti konumundadır.

Burgaz : Varna’dan sonra en çok turist alan sahil şehridir. Türkiye sınırında Tekirdağ ile komşudur. Ülke nüfusunun neredeyse %15’i Türktür.

Plevne : 93 Harbi sırasında Gazi Osman Paşa tarafından Plevne savunmasının yapıldığı şehirdir. Savaşta yaşananların resmedildiği büyük bir müzeye sahiptir. Şehrin bir çok yerinde döneme ait anıtlar bulunur.

Rusçuk – Ruse : Tuna nehri kıyısında kurulmuş Romanya ile komşu şehirdir. Bulgar tarihinde büyük önemi olan şehirlerden birisidir.

Bulgaristan Gezilecek Yerler

Alexander Nevsky Katedrali : 1877-1878 Osmanlı – Rus savaşı sonrasında ölen Rus askerleri anısına yapılmıştır. Şehrin ve hatta ülkenin en görkemli binasıdır.

Bansko : Bulgaristan’ın kış sporları ve kış tatili için vazgeçilmez merkezidir.

Rila Manastırı : Bulgaristan’ın en meşhur ortodoks manastırıdır. UNESCO dünya mirası listesinde yer alır.

Süzebolu : Burgaz’dadır. Tunç çağına kadar uzanan yerleşim kanıtlarıyla Bulgaristan’ın en eski yerleşim yerlerinden birisidir.

Vitosha caddesi : Sofyanın İstiklal caddesi konumundadır.

Sveta Petka Kilisesi : 11.yy da Aziz Petka anısına yapılmıştır. İçinde Bulgaristan ulusal kahramanı olan Vesil Levski’nin mezarı bulunuyor.

Banyabaşı Camii : Sofya’da bulunan bu camii üstad Mimar Sinan’ın eseridir ve avrupanın en eski camilerindendir.

Ulusal Sanat Galerisi : Bulgaristan’a , Bulgar halkına ve kültürüne ait 50 binden fazla eserin bulunduğu müzedir. Eski kraliyet sarayı içerisinde bulunur.

Ivan Vazov ulusal tiyatrosu : Sofya şehrinin en eski parkı olan city garden’in içerisinde bulunan park aynı zamanda ülkenin en eski tiyatro binasıdır.

Cuma Camii : Plovdiv’de bulunan bu camii 1364 senesinde Sultan 2. Murad’ın emriyle yaptırılmıştır .

Antik roma tiyatrosu : Plovdiv’in en çok turist çeken yerlerinden birisidir.

Regional Ethnographic Müzesi : Dış görünüşü büyüleyici olan bu Osmanlı evi, 1847 yılında bir tüccar tarafından yaptırılmış. 1930 yılından beri ise Etnografya Müzesi olarak kullanılmaya başlanmış.

Assumption Katedrali : Varna’da bulunan bu katedral Osmanlı – Rus savaşında hayatlarını kaybeden Rus askerleri için yapılmış ve şehrin en gösterişli binasıdır.

Aziz Konstantin ve Elena : Varna’ya 10 km uzaklıkta olan bu yer Bulgar halkı için yaz aylarında vazgeçilmez tatil yeridir.

Saint Anastasia Adası : Burgaz açıklarında bulunur. Çok küçük bir adadır ve Karadeniz’de bulunan nadir adalardan birisidir.

Gül vadisi – Kazanlık : kazanlık şehrinde bulunan bu vadi bulgaristan doğa harika. Avrupa çapında Gül ve lavanta üretimi konusunda hatrı sayılır bir yeri vardır.

Bulgaristan Gezilecek Yerler

Bulgaristan Festivaller ve Şenlikler

bulgaristan Festivaller ve Şenlikler

Kukeri Festivali : Kuker ; kıştan kalan kötü ruhları kocaman kostümler giyerek ve büyük çanlar takarak uzaklaştırmak için dans eden kişidir. Baharın yaklaştığı günlerde Traklardan günümüze gelmiş bir antik çağ geleneğidir.

Baba Marta ( marta nine ) günleri : Martenitsa 1 Mart’tan başlayarak martın sonuna kadar takılan, beyaz ve kırmızı yünden yapılan bir süstür. Baharın gelişi münasebetiyle geleneksel Baba Marta günleri başlar. Çok eskilere dayanan Baba Marta, Bulgaristan’a has bir gelenektir .

St. Theodore Günü : Bulgaristan’daki Paskalya Büyük Fast’ın ilk Cumartesi günü kutlanır. “At Paskalya” olarak da bilinen ülke çapında at yarışları düzenlenmektedir. Atlar çiçek veya boncuklarla süslenir.

  • Sofya jazz festivali
  • Bulgaristan salsa festivali
  • Varna yaz festivali
  • Varna uluslararası müzik festivali
  • Plovdiv uluslararası folklor festivali
  • Sofya uluslararası film festivali
  • Uluslararası Masquearade games festivali

Bulgaristan Mutfak Kültürü

Bulgar mutfağı genellikle yaşadığı coğrafya dan ötürü Balkan mutfağından etkilenmiştir. Ayrıca uzun süre osmanlı egemenliği altında bulunduğundan Türk ve Osmanlı mutfağındanda etkilenmiştir. Başlıca kullanılan malzemeler süt ve süt ürünleri, tahıl ürünleri; arpa buğday , yulaf tır. Et ve balığın yanı sıra domuz etide yoğun olarak tüketilir. Ana yemekleri genellikle haşlama ya da fırında pişirme ile yapılan yemeklerdir.

  • Banitsa : Yufka arasında yumurta, beyaz peynir ve yogurt harcıyla yapılan börektir.
  • Tikvenik : Kabaklı börek.
  • Pritnisa : Patates mücveri.
  • Funuyki : Külah şeklindeki hamurun içine puding konulur ve üzerine ceviz,fındık eklenerek servis ediliyor.
  • Kifla : Bildiğimiz kruvasanın daha kalın hamurlusu ve biraz daha tatlısıdır. İçinde ise çeşitli marmelatlar bulunur.
  • Lutenitsa : Kırmızı biberden yapılan bir salçadır içinde patlıcan, havuç, domates bulunur.
  • Lukanka : Domuz ya da dana etiyle iki ay kurutulan Bulgar sucuğu dur:
  • Sirene Peyniri : İnek, keçi ve koyun sütü karışımıyla yapılan yumuşak ve limon aromalı Bulgaristan’a özel peynirdir.
  • Bahur : Pirinç, koyun eti, sığır eti veya domuz eti kanından yapılan geleneksel bir bulgar sosisidir.
  • Shopska Salata : Çoğunlukla yazın tüketilir. Domates, salatalık, soğan, kavrulmuş ya da çiğ biber ve Bulgar peyniriyle yapılır.
  • Ovcharska : Shopska salatasına mantar , yumurta ve jambon eklenerek yapılır.
  • Kufteta Chirpanski : Yoğun domates sosuyla yapılan sulu köfte. Bulgarista’nın en klasik yemekleri arasındadır.
  • Miş-Maş : Bildiğimiz
    Menemen.
  • Pileşka : Geleneksel bulgar tavuk çorbasıdır.
Bulgaristan Mutfak Kültürü

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir