Hırvatistan
Hırvatistan veya resmî adıyla Hırvatistan Cumhuriyeti, Avrupa’da Orta Avrupa, Balkanlar ve Akdeniz’in kesişme noktasında bulunan üniter demokratik bir parlamenter cumhuriyet. Başkenti aynı zamanda en büyük kenti Zagreb olan devlet, başkentin dışında 20 idari bölgeye bölünmüştür.
Ülke ekonomisinin büyük bölümü hizmet sektörüne dayalıyken sanayi ve tarım diğer büyük sektörlerdir. Dünya’nın en çok tercih edilen 18. turistik ülkesi olan Hırvatistan, özellikle yaz ayları boyunca turizm sektöründen büyük gelir elde eder.
Hırvatistan medya ve yayıncılık alanında çok sayıda kamu kurumunu ve kurumsal yatırımlar yoluyla kültürü desteklerken, evrensel bir sağlık sistemi ve ücretsiz ilköğretim ve ortaöğretim sağlar.
Başkent : Zagreb
Resmî Diller : Hırvatça
Nüfus : 2012 tahminî 4.267.558
Para Birimi : Kuma
Telefon Kodu : 385
Vize : Schengen
Hırvatistan Şehirleri
1- Zagreb : Hırvatistan’ın başkenti ve en yüksek nüfusa sahip şehridir. Zagreb’in 1,1 milyonun üzerinde olan nüfusunda 2018 verilerine göre yüzde 91.94 ile Hırvatlar çoğunluktadır. Zagreb’de dört mevsim yaşanır. Kışları ortalama sıcaklık 1 C°, yazları ise 20 C°’dir.
2- Osijek : Hırvatistan ‘ın dördüncü büyük şehridir. Osijek kenti Drava Nehri’nin kıyısına kurulmuştur. Tarihi Slavonya bölgesinin kültür ve ekonomik merkezidir. Ayrıca Osijek-Baranya bölgesinin de idari merkezidir.
3- Varazdin : Kuzeybatı Hırvatistan’da şehir. Zagreb ‘in 81 km kuzeyinde yer alır. Varaždin Bölgesi’nin idari merkezidir.
4- Gospic : Hırvatistan’da dağlık ve seyrek nüfuslu bir şehirdir. Şehir Lika-Senj bölgesinin idari merkezidir. Nüfusun %93’ünü Hırvatlar oluşturur. Gospić, elektrofizikçi Nikola Tesla’nın doğum yeridir.
5- Bjelovar : Orta Hırvatistan’da bulunan bir şehir. Bjelovar-Bilogora ilçesinin merkezidir. 2001 nüfus sayımlarına göre 41,869 kişilik nüfusunun %90.51’i Hırvat’tır. Şehrin kurulmasında en önemli etken Orta Hırvatistan’ı Osmanlı istilalarından korumaktır.
Hırvatistan Gezilecek Yerler
1-Dubrovnik : “Adriyatik’in İncisi” olarak nam salmış şehir, ortaçağdan kalma esintilerle tarihte uzun bir yolculuğa çıkarıyor. Venedikli mimarlar tarafından inşa edilen şehirde, savaş döneminde tarihi yapıların çoğu zarar görse de yenilenip ihtişamlarına kavuşmuşlar. Dubrovnik, yeryüzündeki cennet tanımlamaların hakkını verecek güzelliğiyle her yıl misafirlerini ağırlıyor.
2-Split : Adriyatik Denizi boyunca uzanmış kumsalları ile ülkenin ikinci büyük şehri Split, turistik zenginliğiyle her yıl binlerce turist ağırlıyor. Pek çok medeniyetin mirasını bıraktığı şehirde, doğal güzellikten geniş koleksiyona sahip müzelere, tarihi eserlerden büyük meydanlara vakit geçirecek onlarca yer bulabilirsiniz.
3-Vis Adası : Hırvat mutfağından lezzetli yemekler tadabileceğiniz restoranlarla dolu adada, üzüm şarapları meşhurdur. Vis Adası, tarihi yapıları ve egzotik mağaralarıyla da etkileyici bir yerdir.
4-Hvar Adası : Dalmaçya kıyılarındaki, özellikle yaz aylarında tercih edilen Hvar Adası, renkli duraklardan birisi. Split şehrine bağlı adada yüzebileceğiniz onlarca bembeyaz kumsal vardır. Üzüm bağlarının yanında yükselen ortaçağ yapılarıyla bambaşka bir havaya bürünen Hvar, turistlerin sıklıkla tercih ettiği yerlerden biridir.
5-Pula : Yüzyıllar önce gladyatör dövüşlerinin yapıldığı Pula’da yer alan Roma Amfitiyatrosu, şehrin en çok turist çeken noktası. Sadece Roma döneminin değil, pek çok medeniyetin izlerini taşıyan şehir; balıkçılık, gemi yapımı ve şarap alanlarında da gelişmiş.
6-Zagreb : Ülkenin başkenti Zagreb, modernizmin ve klasiğin uyumunu yansıtıyor. Yıllar öncesinden bu yana çok uluslu yapısının izlerini koruyan şehir, kültür ve sanat alanında da başkent özelliği taşıyor. Etnik sokakların çağdaş binalara çıktığı şehirdir Zagreb.
6-Povlja : Küçük liman kenti Povlja, Roma gemi kalıntıları ve bir 5.yy bazilikasına ev sahipliği yapıyor. Göz alıcı limanı ve yöreye özgü evlerinin manzarası ile göz kamaştıran bir liman kenti.
7-Sibenik : Orta Dalmaçya’nın tarihi şehri Šibenik, bulunduğu bölgenin idari ve ekonomi merkezi. Venedik döneminden kalan eserler yanında Fransız ve Avusturya İmparatorluğu dönemine ait kalıntılarıyla da turist çeken bir şehir.
Hırvatistan Festivaller ve Şenlikler
• Festa Della Sensa ( 19-20 Mayıs )
Denizle Evlilik anlamına gelen festivalde tarihi gondollar göz kamaştıran güzellikte süslenir ve Aziz Mark Meydanı’nda başlatılmış olan geçit töreni denize yüzük atılmasıyla sona erdirilir.
• Epifani ve Befana ( 5-6 Ocak )
Tüm İtalya’nın tatil edilmesi kadar önem teşkil eden bu festival, inanışa göre Befana adındaki kutsal cadının Epifani öncesinde ortaya çıkacağı düşünüldüğü için kutlanır.
• Festa Della Madonna Bruna ( 25 Nisan )
Bir efsanenin yaşatıldığı bu festivalde, efsaneye göre Venedik’te yaşayan bir genç soylu bir ailenin kızına aşık olur ve babasından onay alabilmek için birçok savaşa katılır. Katıldığı savaşın birinde ciddi şekilde yaralanan genç öleceğini anlayınca daldan bir gül koparır ve kanının bulaştığı bu gülü arkadaşına verip, sevdiği kadına ulaştırmasını ister. İşte o dönemlerden günümüze kadar her yıl 25 Nisanda İtalya’nın erkekleri sevdikleri kadına kırmızı gül verip, aşklarını anlatırlar.
• Venedik Uluslararası Film Festivali ( Ağustos sunu-Eylül başı )
İtalya’nın Çağdaş bir ülke oluşunun sembolü haline gelen festival, dünya üzerinde en eski festivallerden biri olarak bilinir. Dünyaca ünlü bir festival olmasından ötürü her taraftan yapımcı, yönetmen, sinema sever ve oyuncular festivale akın eder.
• Festino di Santa Rosalia ( 13-14 Temmuz )
Santa Rosalia adındaki Polermo’nun koruyucu azizesi bu tarih aralığında insanları büyük bir veba salgınından kurtardığına inanıldığı için bu festival şükran günü olarak Polermo’lular tarafından her yıl kutlanır.
• L’Ardia di San Constantino ( 5-7 Temmuz )
İtalya/Sardunya Adası’nda gerçekleşen festival geleneksel at yarışlarının zaman içinde festivale dönmüş şeklini ifade eder
Hırvatistan Mutfak Kültürü
İtalya yemekleri; içinde meyve, sebze, et ve birbirinden lezzetli sosları barındıran bir mutfak kültürüne sahiptir.
1. Fettuccine; genellikle krema ve mantarla yapılan makarna.
2. Risotto; İtalyan mutfağının en önemli yemeklerinden risotto, bir pilav türü yani pirinç yemeğidir.
3. Pizza; Aslında pizzaya üstü süslenmiş ince pideler de diyebiliriz
4. Bruschetta; Ekmeğin üstüne sarımsak, zeytinyağı, peynir çeşitleri, sebzeler ve domates sürülerek yapılır.
5. Lazanya, peynir ve domates sosuyla yapılan İtalya asıllı bir makarnadır.
6. Tiramisu; İtalya’ya özgü bir peynir çeşidi olan Mascarpone ile yapılan bir İtalyan tatlısıdır.
7. Ricotta Peynirli Ravioli; İtalyan mantısı olarak bilinen ravioli, etli veya peynirli olarak hazırlanır.
8. Calzone; ‘Katlanmış pizza’ anlamına gelen calzone, bizdeki kapalı pide ile benzerlik gösterir.
9. Zabaglione; İçinde yoğun miktarda yumurta kullanılan zabaglione, ‘yumurta tatlısı’ olarak da bilinir.