Ülke Tanıtımı

İzlanda

İzlanda

İzlanda

Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde Grönland’ın güneydoğusu ile Norveç ve Britanya Adaları’nın arasında yer alan volkanik bir ada ülkesidir.

Başkent :Reykjavik

Resmi dili : İzlanda’ca

Yüzölçümü : 103.500 km²

Nüfus : 366.000 (2020) Nüfusunun %93 lük kısmını İzlanda vatandaşları, geri kalanı ise Kanada ve İsveç vatandaşları oluşturur.

İzlanda halkının %96 sı Evangelist mezhebine bağlıdır. Geri kalan kısmı ise protestan ve katoliktir.

AB üyesi değildir ancak Schengen bölgesine dahildir.

İklim : yazlar nemli ve serin kışlar ise soğuk ve kar yağışlıdır.

Para birimi : İzlanda  Kronu

Vize: izlanda’ya seyahat etmek isteyen Umumi ( bordo ) pasaporta sahip TC vatandaşlarının vize alması gerekmektedir.

İzlanda

İzlanda Şehirleri

Reykjavík : İzlanda’nın başkentidir. Nüfusu 123.000, yüzölçümü ise 273km² ‘dir. Ülkenin en büyük ve en kalabalık şehridir. Yürüyerek keşfedebileceğiz sevimli bir kent olan Reykjavik’te, Hallgrimskirkja Kilisesi’ni gezip terasından kent manzarasını izleyebilirsiniz. Laugavegur Caddesi‘nde yerel hediyelikler satın alabilir, Kolaportid bit pazarını gezebilir, Reykjavik Açık Hava Müzesi’nde kentin geçmişine doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ülkenin kültürel ve tarihi dokusu hakkında çarpıcı bilgiler ve eserler görebileceğiniz National Museum of Iceland (İzlanda Ulusal Müzesi), 1863 yılında hizmete açıldı. İlk kurulduğu yıllarda Antiquarian Collection ismini taşıyan bu müzeyi görmeden ülkeden ayrılmamalısınız.
Eğer seyahatinizde mimari yapılarıyla ünlü yerleri gezmekten keyif alıyorsanız, 20. yüzyıl İzlanda mimarisinin en önemli ve etkileyici örnekleri arasında yer alan Reykjavik City Hall’ü mutlaka görmelisiniz.
Reykjavik şehrinin en çok ziyaret edilen dini yapılarından biri olan Hallgrímskirkja Kilisesi, muhteşem mimarisiyle olduğu kadar ve huzur dolu atmosferiyle de biliniyor. Hallgrímskirkja’yı popüler hale getiren en önemli özelliği ise yaklaşık 75 metre yükseklikle ülkenin en uzun kilisesi olması.
Ülkenin birbirinden renkli ve eğlenceli kültür sanat etkinliklerine ev sahipliği yapan görkemli bir sanat merkezi olan Harpa Konser Salonu, Kuzey’in soğuk havasında içinizi ısıtacak sahne gösterileri ve konserler izlemenize olanak sağlıyor.

pavogur : Ülkenin en büyük 2. şehridir. İzlanda’nın en büyük binası olan Smaratorg-tower bu şehirdedir.

Akureyri : Ülkenin en önemli liman ve balıkçılık merkezidir.Diğer büyük şehirleri ise; Hafnarfjörður, Garðabær, Keflavík’dir.

İzlanda Gezilecek Yerler

Blue Lagoon ( mavi göl ) : Ülkenin en popüler kaplıca merkezidir. Başkent Reykjavik yakınlarındaki Grindavik kasabasına 3 mil mesafede bulunur. Suyun içeriğinde bulunan Silika maddesi suya mavi rengi verir. Ve bu haliyle muhteşem bir manzaraya sebep olur.

Golden Circle (Altın Çember) : Reykjavik’e 300 km uzaklıkta bulunuyor. Thingvellir Milli Parkı, Strokkur ve Geysir, Gullfoss Şelalesi, Kerid Krater Gölü gibi Izlanda’nın nefes kesici duraklarını kapsayan bölgedir

Jökulsárló: İzlanda’nın en büyük buz kütlelerinin bulunduğu en ünlü buzul gölüdür.

Viking Denizcilik Müzesi: 2005 yılında kurulan Denizcilik Müzesi, erken yerleşim dönemlerinden 20. yüzyıla kadar İzlanda’nın deniz tarihini gösteren detaylı sergilerin yer aldığı önemli bir müzedir.

Gullfoss şelalesi: Ülkenin güney tarafında bulunan şelale izlanda’nın en çok ziyaretçi alan turistik yerlerinden biridir. Yılda yaklaşık 1,5 milyon kişi ziyaret eder. Gullfoss Şelalesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmiştir.

İzlanda ulusal müzesi : 1863 yılında kurulan bu müze birbirinden etkileyici ve zengin eserlere ev sahipliği yapıyor.

Myvatn: Bir çok kuş ve bitki çeşitliliğine sahip bir göl ve doğal parktır.

Eyjafjallajökull : En son 2010’da patlayan, buzul çağından beri faal olduğu tahmin edilen İzlanda’nın ünlü yanardağıdır. 100 km2’lik bir alana yayılan ve güney ucu bir zamanlar adanın Atlantik kıyı şeridinin bir parçası olan Eyjafjallajökull, 3–4 km çapta bir krateri olan volkana sahiptir. Göz alıcı manzaralara sahip bölge fotoğraf sanatçıların uğrak noktasıdır.

Snaefellsjoekull Milli Parkı: Reykjavik’ten yaklaşık 450 km uzaklıkta yer alır. İzlanda’nın dört milli parkından biri olan Snæfellsjökull’da en uzunu yaklaşık 5 saat süren pek çok trekking rotası bulunuyor. Gerduberg Bazalt Kayalar, Budir Kilisesi, Rauðfeldsgjá Kanyonu, Arnarstapi Köyü, Hellnar Köyü, Djúpalónssandur Sahili, Saxholl Krateri, Kirkjufell Şelalesi ve Kirkjufell Dağı Snæfellsnes Yarımadası’nın başlıca gezilecek yerleri arasındadır.

Solheimasandur uçak enkazı : Buzlanma yüzünden acil iniş yapmak zorunda kalan bir Amerikan askeri kargo uçağının enkazı. Simsiyah bir kumsal olan Güney İzlanda’nın Solheimasandur Plajı’nda yer alan enkaz, düştüğü yıl olan 1973’ten beri burada duruyor.

Vik Kasabası : İzlanda’nın en güney noktasında bulunan tek kasaba olma özelliğine sahip bir yerleşim. Tarih boyunca çok defalar püskürmüş Katla Dağı’nın dibinde bulunan kasaba, ülkenin diğer pek çok yeri gibi Game Of Thrones dizisinin sahnelerine ev sahipliği yapmıştır.

İzlanda Şehirler

İzlanda Festivaller ve Şenlikler

İzlanda Festivaller ve Şenlikler

Reykjavik Kış Işıkları Festivali :Kış mevsiminin sona ermesi ve ortaya çıkan gün ışığının kutlandığı festivaldir. Etkinlik boyunca ülkedeki müzeler ve havuzlar ücretsizdir.

İzlanda Milli Günü : 17 haziran 1944 yılında Danimarka yönetiminden bağımsızlığını aldı. İzlanda bu tarihi ulusal milli gün ilan ederek festivallerle ve yürüyüşlerle kutluyor.

Gizli Gündönümü Festivali : Her yıl Yaz Gündönümü gününde kutlanır. Soğuk ve kasvetli geçen kışın bitimini kutlarlar.

Iceland Airwaves Müzik Festivali : ülkedeki en önemli müzik festivalidir.

Braedslan Muzik Festivali

Reykjavik uluslararası Film Festival

Food and Fun Festivali

Midnight Run Maraton ve Spor Festivali

İzlanda Mutfak Kültürü

• Kremalı Morina Balığı,
Morina balığı Reykjavik mutfağının popüler lezzetleri arasında sayılabilir. Üzerine ilave edilen krema ile tam anlamıyla dayanılmaz bir lezzete kavuşan balık yeme içme konusunda kesinlikle şehrin en iyilerinden.

• Somon,
Reykjavik’te pek çok farklı türde balık alternatifi var. Bunlardan biri olan somonu çiğ meze olarak veya pişirilerek yapılan yemeklerin içinde tadabilirsiniz. Somon Reykjavik’te yanında genellikle mavi renkli midyelerle servi ediliyor.

• Hakari,
Köpekbalığı etinin kurutulmasıyla yapılan yemek de balık sevenler için bir diğer leziz seçenek.

• Plokkfiskur
Patates ve beyaz ,bir sosla sunulan yemek bir tür balık güveci. İzlanda’nın pek çok bölgesinde bulabileceğiniz yemeğin yanında genelde tereyağı ve ekmek de servis ediliyor.

İzlanda Mutfak Kültürü

• İzlanda Parfesi
İlk bakışta yoğurt gibi görünen parfe İzlanda’da yemeklerden sonra tatlı bir şeyler atıştırmak isteyen gezginlerin gözdesi. Parfenin üzerinde bulunan yaban mersini ise orman meyvelerini sevenler için harika bir tat meydana getiriyor.

• Brennivin
Yüksek alkol oranı nedeniyle ‘’siyah ölüm’’ gibi isimlerle de adlandırılan likör İzlanda’nın milli içkisi olarak kabul ediliyor. Başlarda biraz ağır gelebilen likörü İzlanda tarzı bir şeyler içmeyi tercih edenlerin favorisi

• Bira
Karamel gibi farklı aromalarla tat verilen biralar İzlanda’da yemeklerin yanında veya yemek sonrasında soğuK bir şeyler içmek isteyenlerin tercihi. Şehirde pek çok yerde bira tadımı yaparak değişik türde biraları aynı anda deneyebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir