Ülke Tanıtımı

Japonya

japonya

Japonya

Doğu Asya’da bir ada ülkesidir. Büyük okyanusta bulunan Japonya, Japon denizinden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya’nın doğusuna, kuzeyde Ohotsk denizinden, güneyde Doğu Çin denizine ve Tayvan’a kadar uzanır.

  • Nüfusu 126.000.000 kişidir (2020) yüz ölçümü 377.973 km2
  • Başkenti ve en büyük şehri Tokyo’dur. Nüfusu 9.105.000 kişi. Yüz ölçümü 2.194km²
  • Resmi dili Japonca’dır
  • Nüfusunun %98.8 i Japon’dur. Geri kalan nüfusu Çin, Kore ve Diğer yabancı milletler oluşturur.
  • İklim çeşitlilik gösterir. Dört mevsim yaşanır. Kuzeyde Hokkaido’da kayak yaparken aynı anda güneyde Okinawa adasında denizin tadını çıkarabileceğiniz çeşitlilikte mevsime sahiptir.
  • Trafik akışı sol
  • Telefon kodu +81
  • Para birimi : Yen (¥, JPY)
japonya

Japonya Şehirleri

Tokyo : Japonya’nın ve dünyanın en kalabalık şehridir. Uluslararası finans merkezidir. Yapılan araştırmalar sonucu dünyanın en pahalı şehri olarak belirtilir. Ülkedeki yüksekokul ve üniversitelerin büyük çoğunluğu Tokyoda bulunur.

Kyoto : Bölge olarak Tamba Yaylaları adı verilen dağlık bir vadinin doğu kesiminde yer almaktadır ve bir çok tatlı sudan oluşan doğal su kaynaklarına sahiptir. 1.5 Milyon nüfusuyla ülkenin en gözde şehirlerinden birisidir. Üst üste 3 kez dünyanın en güzel şehri unvanına hak kazanmıştır .

Osaka : Osaka şehri yaklaşık 20 milyondan fazla nüfusa sahip ve Japonya’nın merkezinde yer alan Kansai bölgesindedir. Ayrıca dünyanın önde gelen büyük metropol şehirlerinden de biridir. Sahip olduğu havaalanları ve limanlar sayesinde Asya ülkeleri başta olmak üzere dünyanın dört bir yanından ulaşımın sağlandığı bir alt yapıya sahiptir.

Hiroşima : Hiroşima : Hiroşima prefektörülüğünün merkezi ve Chugoku bölgesinin en büyük şehridir. Şehrin adı japoncada “ geniş ada “ anlamına gelmektedir. Dünya tarihine nükleer saldırıya maruz kalan ilk şehir olarak geçmiştir. Bölgenin sanayi merkezidir

Nagoya : Japonya’nın sanayisi ile meşhur en büyük 4. şehridir. Şehir bir çok otomobil firmasına ev sahipliği yapmaktadır.

Sapporo : Ülkenin kış sporları merkezlerinden birisidir. Etrafını çevreleyen dağlar içinde kurulmuş bir şehirdir. Heyecan ve macera arayanlar için en ideal Japonya şehirlerinden biridir. Buz heykeli festivalleri, kayak ve snowboard yarışmaları ile kışın düzenlenen etkinliklerden bazılarıdır. Sapporo’yo geldiğinizde, şehrin ünlü bira müzesini ziyaret etmenizi öneriyoruz. Enfes biralar tadabileceğiniz müze, biranın tarihine de ışık tutuyor

Kamakura : Japonya’daki büyük şehirlerin aksine Kamakura kargaşadan oldukça uzak bir şehir. Oldukça huzurlu bir atmosferin hakim olduğu şehir, tapınakları, bambu ormanları ve sörfçülerin uğrak noktası Yuigahama Plajı ile bilinen şehirde, Kotoku-in Tapınağı’nı görmeyi ise ihmal etmeyin.

Japonya ile ilgili ilginç bilgiler.

Japonya’da selamlaşmak kesinlikle temassız şekilde yapılır. El sıkışmak, sarılmak, öpüşmek yoktur.

Japonya 6800 adadan oluşur.

İşsizlik oranı %4 civarındadır.

Japonya’da üretilen Misk kavunu oldukça değerlidir. Kilogram fiyatı yaklaşık 300$ civarıdır.

Okuma – yazma oranı %100’dür.

Ülkenin %70’i dağlarla çevrilidir. Ve 200 volkanik dağı vardır.

İnce dilimlenmiş çiğ at eti en popüler yiyeceklerin arasında gelir. Bu yemeğe “Basashi” denir.

Kara kedilerin uğurlu olduğuna inanılır.

100 yaşını geçmiş kişi sayısı 50 binden fazladır. Ayn zamanda dünyanın en yaşlı nüfusuna sahip ülkedir.

Her yıl 1500 den fazla deprem yaşanır.

Japonya Gezilecek Yerler

TOKYO / MEIJI TAPINAĞI

70 hektarlık orman alanı içerisinde bulunan Meiji Tapınağı, İmparator Meiji ve eşi İmparatoriçe Shoken’in ilahlaştırılan ruhlarına adanmış bir Şinto tapınağıdır. 1915’te yapımına başlanan ve 1920 yılında tamamlanan yüzyıllık mabet tipik bir imparatorluk tapınağıdır.

 

TOKYO / SENSO-JITAPINAĞI

628 yılında yapılmış ve Tokyo’da bulunan en eski Budist tapınağıdır. Efsaneye göre iki balıkçı kardeş balık avlarken, ağlarına, kutsal kabul edilen Kannon Heykeli takılır. Heykeli burada bulunan evlerinde saklarlar. Aynı yere daha sonra Sensoji Tapınağı yapılır. Kannon, Budistler tarafından merhamet tanrıçası olarak biliniyor. Hastaları iyileştirdiğine ve yardım dileyen herkesin sesini duyabildiğine inanılıyor. Bodhisattva Kannon’a adanan tapınak her yıl yüz binlerce insanın katıldığı kentin en popüler festivali ‘Sanja Matsuri’ye ev sahipliği yapıyor ve yılda 30 milyon ziyaretçi çekiyor.

japonya

TOKYO / TOKYO İMPARATORLUK SARAYI

Japonya İmparatorunun ikametgahı olan saray, İmparatorluk ailesinin özel konutları, müze ve idari ofislerini kapsayan bir komplekstir. Bahçeleri dahil 3.41 kilometrekarelik bir alanı kapsayan sarayının bulunduğu yer, Eski Edo Kalesi’nin de bulunduğu yerdir. 1868 ve 1869 yılları arasında inşa edilen saray kompleksi başkentin sembolik yapılarındandır.

TOKYO / TOKYO ULUSAL MÜZESİ

1872’de kurulan ve ülkenin ilk ve en büyük sanat müzesi olarak biliniyor. Müze, Japon sanat eserlerinin yanı sıra Asya’nın arkeolojik koleksiyonlarına da ev sahipliği yapmaktadır.

TOKYO / UENO PARK

Tokyo’nun Ueno bölgesinde geniş bir kamu parkıdır. Bu park eskiden Kan’ei-ji Tapınağına ait topraklarda 1873 yılında kurulmuştur. Japonya’nın ilk parklarından biri olarak bilinen bölge kiraz ağaçları ile kaplıdır. Bahar aylarında pespembe açan çiçekleriyle rengarenk görüntüler oluşturan park, Japonya’nın en popüler yerlerindendir.

OSAKA / OSAKA KALESİ

Japonya’nın ve Osaka’nın tarihi yerlerinden biri olan yapı dünyaca ünlüdür. Azuchi-Momoyama döneminde Japonya’nın birleşmesinde önemi rol oynayan kale General Toyotomi Hideyoshi tarafından 1583 yılında inşa ettirilmiştir. Ana kulesiyle beraber yaklaşık 1 kilometrekarelik alanı kapsayan kale 58 metre yüksekliğe sahiptir

OSAKA / KINKAKUJI

Rokuonci olarak da bilinen ve Budist inancın Rinzai mezhebine ait olan bir tapınaktır. Kinkakuji, 1994 yılından itibaren UNESCO Dünya Mirasları Listesi’nde yer almaktadır

OSAKA / TSUTENKAKU

Osaka’nın görkemli yapılarından Tsutenkaku adlı kule Shinsekai bölgesinde yer almaktadır. Ana gözlem güvertesi 91, toplam yüksekliği ise 103 metre olan kule 1912 yılında inşa edilmiştir. Teleferik sistemiyle yanındaki lunaparka bağlanıyor.

NAGOYA / FUJİ DAĞI

3,776 metre yüksekliğe sahip Fuji Dağı, Japonya’nın en yüksek dağıdır. Japonya’nın efsanevi Fuji Dağı aktif bir volkanik dağdır. Uç noktalarında yılın her döneminde kalıcı karlar bulunmaktadır. En son 300 yıl önce volkanik hareket gösteren dağ, 2013 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirasları Listesine dahil edilmiştir.

HIMEJI / HIMEJI KALESİ

Adını bulunduğu Japonya’nın Himeji kentinden alan tarihi kale şehrin hakim tepelerinden birine 1346 yılında inşa edilmiştir. 46 metre yüksekliğe sahiptir. 83 bina kompleksini içeren Himeji Kalesi, Japon kale mimarisinin en mükemmel örneği olarak bilinmektedir.

KYOTO / NIJO KALESİ

1626 yılında inşa edilen kalenin alanı 8 bin metrekaredir. 1939 yılına kadar kullanılan tarihi kale, Japonya’nın ünlü yerleri arasında bulunuyor. Etrafında Ninomaru Sarayı, Honmaru Sarayı, destek binaları ve çeşitli bahçe kalıntılarıyla, Japonya’da UNESCO Dünya Mirasları Listesi’ne alınan yapılardan biridir.

NARA / TODAIJI TAPINAĞI

M.S. 8. yüzyılda kurulmuş olan bu tapınak, dünyadaki en büyük tahta yapı olan The Great Buddha Hall’da yer alan, dünyanın en büyük bronz Buda heykeline ev sahipliği yapmaktadır. Tapınağın tamamı UNESCO Dünya Mirasları listesine alınmıştır.

HIROŞİMA / HİROŞİMA BARIŞ ANITI

Atom Bombası Kubbesi adıyla da anılan anıt, 1945 yılında II. Dünya Savaşı’nın devam ettiği dönemlerde Amerika’nın Japonya’nın Hiroşima kentine attığı atom bombası neticesinde hayatını kaybedenler anısına inşa edilmiştir. Anıt 1996’da UNESCO Dünya Mirası Listesine alınmıştır.

Japonya Festivaller ve Şenlikler

japonya

Setsubun Festivali – Fasulye serpme festivali

Eski Japon takvimine göre bahar başlangıcının arifesi kabul edilen bu Festival her yıl 3 ya da 4 Şubatta kutlanır. İnsanlar kötü ruhları uzaklaştırmak için toprağa, ev veya tapınakların etrafına kavrulmuş soya fasulyesi serper.  Fasulyeler serpilirken “Oni wa soto! Fuku wa uchi!” yani “Şeytan-kötü ruh- dışarı, mutluluk içeri”  şeklinde bağırılır. Soya fasulyesinin kötü ruhları kaçırttığı ve insanlara uğur getirdiğine inanırlar.

Hinamatsuri – Kız çocukları festivali (3.ayın 3’ü)

Bu festival kız çocuklarının mutlu ve sağlıklı bir yaşam sürmesini dilemek için her yıl 3 Martta kutlanır. Bu festival için sergiledikleri minyatür bebeklerden dolayı Bebek Festivali de denir. Küçük kız çocukları bulunan aileler, eski saray kostümü giymiş, bu festivale has minyatür bebekleri basamaklı bir rafta şeftali çiçekleri ile bir hafta boyunca sergilerler. Sergilenen minyatür bebeklerde; kral ve kraliçe, yardımcıları, hizmetkarları ve çalgıcılar figür edilir. Bebeklere pirinç krakerleri ve geleneksel yemekler sunulur. Bu festivali kutlamak için aileler evlerine akrabalarını davet ederler.

Yeni Yıl Arifesi

31 Aralık günü kutlanmaya başlanır. Gece yarısı olduğunda tapınakların çanları çalmaya başlanır. Budist inancına göre insanoğlunun 108 dünyevi ihtirası vardır bu nedenle bu gecede çanlar 108 kere çalınarak bu ihtiraslar uzaklaştırıldığına inanılır.

Bon Festivali – (Obon Festivali)

Bon Festivali 13- 15 Temmuzda veya Ağustosta kutlanan bir Budist etkinliğidir. Bu festivalde ölen atalarının ruhları evlerine geri döndüğüne inanılır. Bu nedenle ruhlara eşlik etmesi amacıyla evlerine giden yola ve kapılarına karşılama ateşleri, fenerleri yakılır.

Tanabata Festivali – Yıldız Festivali (7.ayın 7’si)

Bu festival Japon inanışlarıyla Samanyolu’nun iki ucunda yer alan ve yılda bir kez 7 Temmuzda bir araya geldiğine inanılan Atlair (sığırtmaç yıldızı) ve (dokumacı yıldızı) hakkındaki Çin efsanesini birleştirmektedir. Beş farklı renkte şerit şeklindeki kağıtlara yazılır ve bu dilekler bambu dallarına asılır. Bu dilek asma olayına Tanzaku da denir. Ay takvimine göre 7. Ayın 7si yaklaşık Haziran – Ağustos arasına denk gelir, bu nedenle Japonya’nın bazı bölgelerinde Ağustos’un 7 sinde de kutlanmaktadır.

Kiraz Çiçeği Festivalleri

Kiraz çiçekleri mevsimi boyunca süren, parklara yerleştirilen fenerler ve tezgahlarda satılan yiyecek veya hatıralık eşyaları ile festivaldir.

Sapporo Kar Festivali (Hokkaido)

Sapporo Kar Festivali , Şubat ayında bir hafta boyunca düzenlenen Sapporo’da yılın en büyük festivallerinden biridir.

Towada Gölü Kar Festivali :

Bu göl festivali Şubat ayı başında Yasumiya kasabasında düzenleniyor.

Aomori Nebuta Festivali

Bu festival her yıl düzenlenir ve Orta Aomori sokaklarından çekilen nebuta adı verilen renkli fener şamandıralarına sahiptir. Bu festival her yıl yaklaşık 2–7 Ağustos tarihleri arasında düzenlenmektedir. Bu etkinlik milyonlarca ziyaretçiyi cezbetmektedir

Nango Yaz Caz Festivali

Bu etkinlik her yıl düzenlenmektedir. Tohoku’nun her yerinden bir çok bölgeden binlerce sanatçı performans sergilemek için Nango’ya geliyor. Bu Tohoku bölgesinde düzenlenen en büyük açık hava caz konseridir

  • Seijin Shiki : Yaşlanma Günü (Ocak ayının ikinci Pazartesi günü)
  • Hinamatsuri : Oyuncak Bebek Festivali (3 Mart)
  • Hanami : Çiçek Görüntüleme (Mart sonu – Mayıs başı )
  • Hanamatsuri : Çiçek Festivali (8 Nisan)
  • Tanabata : Yıldız Festivali (7 Temmuz)
  • Shichi-Go-San : üç, beş ve yedi yaşındaki çocuklar için festival günü (15 Kasım)
  • Ōmisoka : Yılbaşı Gecesi (31 Aralık)

Japonya Mutfak Kültürü

Japon mutfağının en temel besini pirinçtir. Japon mutfağı neredeyse tamamen Çin mutfağından etkilenmiştir. Diğer Asya mutfağına göre en önemli farkları yağ ve baharat çok az kullanırlar. Geçmiş yüzyıllarda gelenekleri gereği 4 ayaklı hayvan yemedikleri için çoğunlukla balık, tavuk ve soya fasulyesi mutfağın temel besinleridir. Japonya’da koyun eti bulunmadığı için koyun eti tüketmezler.

Sushi : Pirinç sirkesi ile hazırlanmıs sushi pilavı yemeklerine verilen genel isimdir. En bilinen biçimi yosuna sarılarak yapılmış olandır. Dört çeşit sushi vardır. Nigiri , maki , uramaki, sashimi

  • Onigiri : Görüntü olarak sushiye oldukça benzeyen Onigiri, etrafı kurutulmuş yosun ile kaplı olan, sushi pilavı ile yapılan oldukça popüler bir Japon yiyeceğidir. Ortasında ise erik, karides, tavuk, ton balığı ya da somon bulunabiliyor.
  • Miso çorbası : Miso adı verilen, ezilmiş soya fasulyesi macununun sıcak su ile karıştırılması ile hazırlanır. İçine nori, yeşil soğan gibi tatlandırıcılar da konulabilir.
japonya
  • Okonomiyaki : Beyaz lahana , balık ve un karışımı ile yapılan pizza, pankek , mücver benzeri bir yiyecektir
  • Takoyaki: Tako Japonca da ahtapot anlamına gelir ve takoyaki ahtapot topları olarak bilinir.Takoyaki satıcıları Japonya da çok popülerdir. Takoyaki yapmak için özel takoyaki kızartma tavası kullanılır. Sulu hamur tavadaki çok küçük yuvarlak bölümlere dökülür.
  • Yakitori : Izgara tavuk
  • Onigiri : Pirinç topları. Etrafı nori ile kaplanır ve içinde umeboshi (Japon eriği turşusu), karides, tavuk, ton balığı, somon balığı vb. bulunur.
  • Takoyaki : Buğday unu tabanlı bir bulamaçtan yapılan ve özel kalıplı tavada pişirilen top şeklinde atıştırmalıktır. Hamurun içi küçük parçalara kesilmiş ahtapot, tempura artıkları, zencefil turşusu ve taze soğan ile doludur
  • Gohan : çiğ yumurta karıştırılarak tüketilen pilav.
  • Sashimi : özetle çiğ balık denilebilir. İnce kesimiş balık dilimleri soya sosuyla ve wasabi ile servis ediliyor
  • Ramen : Çorba içinde sunulan erişte, Japonya’da ramen olarak isimlendiriliyor. Genellikle et suyundan yapılıyor ve içine kurutulmuş deniz yosunu, yeşil soğan, mısır gibi malzemeler ekleniyor.
  • Gyoza : İçerisinde bol sarımsağın, çeşitli sebzelerin ve et karışımının olduğu hamurun ızgarada kızartılması ile yapılıyor. Bir nevi mantı denilebilir
  • Tempura : Ekmek kırıntılarına batırılmış deniz mahsullerinin ve sebzelerin tavada kızgın yağ ile kızartılması ile yapılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir