Romanya
Romanya Orta, Doğu ve Güneydoğu Avrupa’nın kesişim noktasında bulunan bir ülkedir. Kuzey ve kuzeydoğuda Ukrayna, kuzeydoğuda Moldova, kuzeybatıda Macaristan, güneybatıda Sırbistan, güneyde Bulgaristan ve doğuda Karadeniz ile çevrilidir. Ilıman karasal iklime sahip ülkenin yüz ölçümü 238 bin km², nüfusu yaklaşık 19 milyondur. Romanya Avrupa’nın en büyük 12., Avrupa Birliği’nin en kalabalık 6. ülkesidir. Nüfusun çoğunluğunu Doğu Ortodoks Kilisesine bağlı ve bir Latin dili olan Rumence konuşan etnik Rumenler oluşturur. Romanya’nın başkenti ve en büyük şehri Bükreş, diğer büyük şehirleri Yaş, Kaloşvar, Temeşvar, Köstence, Craiova, Brașov ve Galați’dir.
Başkent ve En Büyük Şehir : Bükreş
Resmî diller : Rumence
Nüfus : 2020 tahminî 19.317.984
Para Birimi : Rumen leyi
Telefon Kodu : 40
Vize : Umuma mahsus pasaport hamili Türk vatandaşlarının Romanya’ya gelmeleri için vize almaları gerekmektedir.
Romanya Şehirleri
Bükreş, Romanya’nın başkentidir. Romanya Ovasının ortasında, Tuna Nehri’nin bir kolu olan Dâmbovița’nın kıyısında kurulmuştur. Nüfusu 2,1 milyon civarındadır. Bükreş 1862’de Romanya’nın başkenti olmuştur. Bu sebeple Rumen medya, kültür ve sanatının merkezidir.
Yaş, Romanya’nın en büyük ikinci şehri ve Yaş ili’nin merkezidir. Yaş, Romanya’nın sosyal, kültürel, akademik ve sanatsal yaşamının önde gelen merkezlerinden biridir.
Kaloşvar, Cluj bölgesinin başkenti ve en büyük şehridir. Romanya’nın ikinci popüler şehri olarak bilinir.
Temeşvar, Romanya’nın batı kesiminde, Temeş ilinin merkezi şehir. 2011 yılı itibarıyla Romanya’nın üçüncü büyük şehri olan Temeşvar, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak Batı Romanya’nın ana merkezidir. Belgrad’ın yaklaşık 130 km kuzeydoğusunda, akışı kanallarla düzenlenmiş Bega Nehri’nin kıyısında yer alır.
Köstence, Romanya’nın Dobruca bölgesinde, Karadeniz kıyısındaki en büyük liman şehri. Şehirde önemli bir Türk-Tatar azınlık varlığını devam ettirmektedir. Şehirde yaşayan Çingeneler de Türkçe konuşmaktadırlar.
Craiova, Romanya’nın Dolj ilinde yer alan bir şehirdir. Şehrin nüfusu 2011 yılı itibarıyla 269,506 olup Romanya’nın 6. büyük şehirlerinden biri olmaktadır. Bu şehir Jiu nehri kıyısında yer almaktadır.
Braşov, Romanya’nın bir şehri ve Braşov ilinin başkentidir. Şehrin nüfusu 2011 sayımına göre 253.200’dür. Romanya’nın 7. en kalabalık şehridir ve metropol alanı ile beraber 369.896 kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Braşov, ülkenin orta kesiminde yer alır.
Galaţi, Romanya’nın doğusunda Boğdan Bölgesi’nde yer alan İbrail şehri ve Moldova sınırında yer alan bir şehirdir. Son resmi rakamlara göre 304.340 kişilik nüfusa sahip şehir, Romanya’nın 7. büyük şehridir.
Romanya Gezilecek Yerler
Sighişoara : Transilvanya (Erdel) bölgesinde yer alan küçük orta çağ kasabasının merkezi, Unesco koruması altında. III. Vlad (Kazıklı Voyvoda veya Kont Drakula olarak da bilinir) doğum yeri olan kasaba rengarenk evleri, şirin sokakları ve sevimli kafeleriyle turistleri çekiyor.
Transfagaraşan : Karpat Dağları’nın güney kısmındaki bu bol dolambaçlı otoyol, dünyanın en şahane manzaralı ve heyecanlı sürüşlerinden birini sunuyor. Şöhreti otomobilli gezginler arasında neredeyse “Drakula” kadar yaygın.
Corvin Şatosu : 15’inci yüzyılda yapılan Gotik şato, asma kapılı girişi ve çevresindeki hendekle resmen masallardan fırlamış gibi. İçi de dışı gibi ürkütücü görünen şato.
Kral Decebalus’un Heykeli : Dacia’nın (eski Romanya) son kralı olan Decebalus, bugün bir milli kahraman. Kayalara oyulmuş 40 metrelik kabartma portresi, Tuna‘nın Romanya’ya ait tarafında 1994 ile 2004 yılları arasında yapıldı.
Bran Şatosu : Karpat Dağları üzerinde, Transilvanya (Erdel) ile Walachia (Eflak) sınırında bulunan şato, Bram Stoker’ın romanında betimlenen şatoya benzerliğinden ötürü “Drakula’nın Şatosu” olarak biliniyor. Görüntüsünden çok hikayesi turistlerin ilgisini çekiyor.
Salina Turda (Tuz Madeni) : Dünyada az rastlanır tuhaflık ve güzellikteki turistik mekanlardan biri. Dünyanın en eski tuz madeninde kurulan tema parkı yerin 122 metre altına kadar götürüyor ziyaretçileri. Tesiste bowling salonu, mini pedallı gezi tekneleri, salıncaklar ve hatta bir dönme dolap var.
Temeşvar (Timisoara) : Nüfus açısından Romanya’nın üçüncü büyük kenti olan Temeşvar, sevimli sokak ve binaları ve yıl boyunca devam eden müzik, sanat ve kültür faaliyetleriyle ziyaretçileri çekiyor.
Bükreş Parlamento Sarayı : Dünyanın Pentagon’dan (ABD Savunma Bakanlığı) sonra en büyük ikinci kamu yönetim binası olan Parlamento Sarayı’nda, büyük paralar harcanarak dekore edilmiş 300’den fazla oda var. Yakın geçmişte Romanya’yı yöneten diktatör Çavuşesku tarafından yaptırılan ak renkli saray bugün faşizm, yolsuzluk ve hıyanetin sembolü olarak halkın ziyaretine açık.
Balea Gölü: Orta Romanya’daki Făgăraș Dağları’nda bulunan buzul gölü, deniz seviyesinden 2034 metre yukarıda. Kıyılarındaki iki köşk hem manzarayı zenginleştiriyor hem de turistlere kısa süreli konaklama imkanı sunuyor.
Târgu Mureş Kültür Sarayı : Kentin o zamanki valisi tarafından 1911-1913 arasında yaptırılan Kültür Sarayı, Art Nouveau mimarisinin ülkedeki en güzel örneği. Yıllar boyunca kütüphane ve güzel sanatlar okulu olarak kullanılan bina bugün sanatsever turistlerin mutlaka uğraması gereken bir kültür merkezi.
Rosu Gölü : Karpatlar’ın doğusundaki Kızıl Göl (Lacul Roșu) aslında pek “kırmızı” görünmese de çevredeki dağ ve ormanların manzaralarıyla nefes kesen bir outdoor gezi noktası.
Köstence Kumarhanesi : Karadeniz kıyısındaki Köstence’de kumarhane (casino) olarak 1910’da açılan bina, tam bir Art Nouveau sanat eseri. II. Dünya Savaşı sırasında hastane olarak kullanılan bina bugün neredeyse terk edilmiş durumda.
Sarmizegetusa Regia : Dacia’nın (eski Romanya) MÖ ve MS ilk yüzyıllardaki başkentinin kalıntıları özellikle yerli turistlerin uğrak noktası. Kral Decebalus tarafından kurulan başkent, Romalılar tarafından ikinci yüzyılın başlarında Dacia’nın tamamıyla birlikte ele geçirildi.
Cimitirul Vesel : Halk sanatının en güzel sergilerinden biri olan Cimitirul Vesel (Şen Mezarlık), Avrupa’daki en “turistik” mezarlıklar arasında.
Tuna Deltası : Avrupa’nın en büyülü nehri Tuna’nın Karadeniz’le buluştuğu delta kanal, orman ve plajlarıyla inanılmaz güzellikte bir doğal park. UNESCO Dünya Mirası listesindeki bölge, 300’den fazla kuş türünün yaşam veya uğrak alanı.
Cheile Neresi-Beusnita Ulusal Parkı : Güney Romanya’da yer alan park şelale ve gölleriyle ünlü. 368 kilometrekarelik alan 2000 yılında ulusal park ilan edildi.
Braşov : Sokaklarında gezinirken zamanda geriye gitmiş hissi uyandıran kentlerden Braşov. Orta Çağ’dan kalma kule ve kiliseleriyle tablolardan çıkmış gibi.
Sibiu : Geçmişi 12’inci yüzyıla uzanan Sibiu, Saksonlarca kurulmuş. Kasabanın merkezindeki Germen mimarisi kuruluş yıllarının izlerini bugüne taşıyor.
Romanya Festivaller ve Şenlikler
Bahar Şenliği (1 Mart)
• Özgürlük Dans Festivali (Mart)
• Uluslararası Romanya Hip Hop Festival (Mart)
• Bükreş Dans Festivali (Nisan)
• Işık Festivali (Nisan-Mayıs)
• Bükreş Bienali (Mayıs )
• Outernational (Temmuz)
• George Enescu Müzik Festivali (Eylül)
• Üzüm Hasadı Festivali (Eylül)
• Metal Gates Festival (Ekim)
• Old Grave Fest (Ekim)
Romanya Mutfak Kültürü
Romanya mutfağı, geleneksel olarak en çok Türk mutfağından, daha sonra da Avusturya, Alman, Yunan ve Macar mutfaklarından etkilenmiştir.
Ülkenin yöresel yemeklerine göz atacak olursak;
1- Sarmale : Bildigimiz lahana sarmasının domuz eti ile yapılanı.
2-Mamaliga : Mamaliga, polentadan yapılan, pilav niyetine yenen bir yemek. Polentayı irmik kıvamında öğütülmüş mısır gibi.
3-Muraturi : Turşu.
4-Ciorba de Fasule cu Ciolan : İçinde fasulye olsan , oyulmuş ekmek içinde servis edilen bir kış yemeği.
5-Papanaşi : Kızarmış hamurun üzerine krem peynirimsi bir inek peyniri ve yaban mersini reçeli ile servis edilen tatlı.
6-Tuica : Erikten yapılan Romanya’nın milli içkisi.