Ülke Tanıtımı

Slovakya

SLOVAKYA

Slovakya

Slovakya, orta Avrupa’nın doğusundan yer alan bir ülkedir ve komşuları batıda Çekya ve Avusturya, kuzeyde Polonya, doğuda Ukrayna ve güneyde Macaristan’dır.

·  Başkent : Bratislava

·  Resmi AB dili : Slovakça

·  Para birimi : Euro ( € – Euro )

·  1 Mayıs 2004 yılından beri AB üyesi

·  Nüfus : 5.450.000’dir. Nüfusun %81’ini Slovaklar , %9’unu Macarlar ve geri kalanını da Çek , Ukrayna ve Alman vatandaşları oluşturmaktadır.

SLOVAKYA

·  İklim : Orta Avrupa iklim kuşağında bulunan Slovakya, yazları sıcak ve nemli, kışları ise soğuk ve bol yağışlıdır.

·  Vize : Slovak konsoloslukları umuma mahsus pasaport sahibi TC vatandaşlarına, bir yarı yılda en fazla 90 gün geçerli vize düzenleyebilmektedir.

Slovakya Şehirleri

slovakya Eyalet ve Şehirleri

1-Bratislava : Avusturya’nın başkenti Viyana’nın 50 km kadar doğusunda bulunan şehir yaklaşık 450.000 nüfusa sahiptir. Tuna Nehri kıyısında yer alan şehir, ülkenin hem Avusturya hem de Macaristan’la paylaştığı sınırlara yakındır, ve Dünya çapında iki devletin sınırları yakınlarında bulunan iki başkentten biridir.
Şehir ayrıca çok sayıda festival ve ticari sergiye ev sahipliği yapar.

2-Košice : Slovakya’nın doğu kesiminde ülkenin ikinci büyük şehri. 2018 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 238,757’dir. Hornád Nehri kıyısında yer alır. 2013 yılında Marsilya İle birlikte Avrupa Kültür Başkenti oldu.

3-Prešov : Slovakya’nın Prešov Bölgesi’nin merkezi olan şehirdir. Yüzölçümü 80.40 km² olan şehrin nüfusu 31 Aralık 2012 tarihi itibarı ile 91,352 olup Slovakya’nın üçüncü büyük şehridir

4-Žilina : kuzeybatı Slovakya’da kent. Başkent Bratislava’ya yaklaşık 200 km uzaklıkta. Slovakya’nın dördüncü büyük kenti, Váh Nehri üzerindeki en büyük kent, önemli sanayi merkezi. Žilina kraj’ının (il) merkezi.

5-Nitra : Slovakya ‘ın batı bölgesinde, başkent Bratislava’ nın yaklaşık 90 km kuzeydoğusunda Nitra bölgesinde bulunan bir şehirdir. Zobor tepesi eteğinde ve Nitra nehri vadisinde, Slovakya’ nın en eski şehirlerinden biri olan Nitra ayrıca ülkenin en eski siyasi ve kültürel merkezidir.

6-Banská Bystrica : Slovakya’nın Banská Bystrica Eyaleti’nin başkenti. 1988’de nüfusu 83.001 iken 2005 yılı itibarı ile şehrin nüfusu 81.281 olarak sayılmıştır. Şehir 1255 yılında kurulmuştur. 26 Ağustos 1944’te Almanlara karşı Slovak Ulusal Ayaklanması’na sahne olmuştur.

7-Trnava : Slovakya’nın batısındaki bir şehirdir.

8-Martin : Slovakya’nın kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Bu şehrin nüfusu 2016 yılı itibarıyla 55,000 olduğu tespit edilmiştir.

9-Trenčín : Slovakya’nın Trenčín Bölgesinde yer alan bir şehirdir.

10-Poprad : Slovakya’nın kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Ayrıca Spiš bölgesinin en büyük kasabası ve Slovakya’nın 10. büyük şehridir.

11-Prievidza : Slovakya’nın Trencin bölgesinde yer alan ve Prievidza ilçesinde yer alan bir şehirdir. Şehrin toplam nüfusu 49.387’dir.

12-Zvolen : Slovakya’nın aynı adı taşıyan Zvolen ilinde bulunan bir şehirdir.

13-Banská Štiavnica : eski bir yanardağın çökmesi sonucu oluşmuş olan kalderada kurulu bir şehirdir ve Slovakya’nın büyük şehirlerinden biridir. Banská Štiavnica’nın nüfusu 10.000’den fazladır. Tamamen korunmuş bir Orta Çağ kentidir. Tarihi değerleri nedeniyle kasaba ve çevresi UNESCO tarafından 11 Aralık 1993’te Dünya Mirası olarak ilan edildi.

14-Bardejov : Kuzeydoğu Slovakya’da yer alan bir kasabadır. Šariš bölgesinde, Topľa Nehri yakınlarında, Beskyd Dağlarının tepelerinde yer almaktadır. Tamamen bozulmamış Orta Çağ şehir merkezinde sayısız kültürel eser yer almaktadır. Kent, UNESCO’nun Dünya Mirası Alanlarından biridir ve yaklaşık 30.000 nüfusa sahiptir.

slovakya Şehirleri

15-Komárno : Slovakya’nın Nitra Bölgesinde yer alan bir şehirdir. Bu şehir, Tuna ve Váh nehirleri arasında yer almaktadır.

16-Ružomberok : Kuzey Slovakya’nın tarihi Liptov bölgesindeki bir şehirdir. Yaklaşık 30.000 nüfusa (yakındaki köylerde 45.000 kişi) sahiptir.

17-Spišská Nová Ves : Slovakya’nı Košice Bölgesinde yer alan bir kasabadır.

18-Vlkolínec : Slovakya’da, Ružomberok kasabasının yönetimindeki bir köydür. Ancak tarihsel olarak ayrı bir köydü. Köyden ilk yazılı olarak 1376’dan beri bahsedilir ve 1882’den sonra Ružomberok’un bir parçası oldu.

19-Žehra : Orta-doğu Slovakya’nın Košice Bölgesi’ndeki Spišská Nová Ves Bölgesinde yer alan bir köy ve belediyedir. UNESCO Dünya Mirası Alanı Levoča, Spiš Kalesi ve Bağlantılı Kültürel Anıtların bir parçasıdır.

Slovakya Gezilecek Yerler

• Devin Kalesi (Hrad Devin)
Tuna Nehri ile Morava Irmağı’nın birleştiği noktada yer alan bu kaleye Bratislava şehir merkezindeki SNP köprüsünden 28 veya 29 nolu otobüsler ile on beş dakika civarında ulaşabiliyorsunuz. Sarp yapısı nedeniyle kalenin bulunduğu tepe neredeyse iki bin beş yüz yıldır bir tür korunak olarak kullanılmış. 13. ve 15. yüzyıllarda surlar büyütülmüş ve 17. yüzyılda son haline getirilmiş. Ne yazık ki 1809 yılında Napolyon yıkılmasını emrettiğinden şimdi kaleden geriye sadece harap duvarlar kalmış, o da tepe ile neredeyse bütünleşmiş vaziyette.

Devin Kalesi’ne gelmenin bir diğer güzel yanı buradan Tuna Nehri ile Morava Irmağı’nı aynı anda görebilmeniz, Avusturya toprakları bile açık havada görülebiliyor. Kalenin bin yıllık kilisesi de yıkımdan kurtulduğu için gezilebiliyor. Ayrıca alanda heykeller de bulunuyor. Mayıs ile Eylül ayları arasında her sabah 10:00’da ziyarete açılan kale hafta içi akşamları saat 18:00, hafta sonu ise 19:00’da kapanıyor. Nisan ve Ekim aylarında her gün 10:00 – 17:00, diğer aylarda ise hergün 10:00 – 16:00 arası açıktır.

Kale ile ilgili bir diğer ilginç durum ise “devina” sözcüğünün Slovakça’da “kız” anlamına gelmesi, “Kızkalesi” anlamı da vermektedir. buradaki öykü eskiden kalenin burcuna kapatılan bir genç kızın sevmediği adamla evlenmek yerine atlayıp intihar ettiği ve o yüzden kaleye bu ismin verildiği yönünde.

• Kırmızı Taşlı Kale (Cerveny Kamen)
Bratislava’ya biraz uzak olan bu kaleye otobüs ile bir saatte gidebilirsiniz.
Adına aldanmayın, günümüzde kırmızı renkli değil. Eskiden burada yer alan şatodan dolayı böyle isimlendirilmiş, daha sonra şatonun yerine bu korunaklı kale yapılmış ve kırmızı renkten geriye bir şey kalmamış. Burçlar ve surlar ise çok sağlam görünüyor, kentlere uzak olması nedeniyle çok iyi korunmuş. Bu nedenle sık sık film çekimlerinde de kullanılıyor.

• Cachtice Kalesi (Cachtice Bran)
Korku filmlerine, metal şarkılarına, Diablo II gibi bilgisayar oyunlarına konu olmuş meşhur Kontes Bathory’ye ait olan bu kaleye ulaşmak kolay değil ama kontesin ünü nedeni ile turistlerin ilgisini çekiyor.
Kalenin kendisi biraz harap durumda ama içindeki müzede çevredeki paleontolojik ve arkeolojik buluntulardan bölge halkının günlük yaşamından çeşitli nesnelere, halk giysilerinden Elizabeth Bathory ve diğer asilzadelerin yaşamından parçalara dek geniş bir koleksiyon sergileniyor. Pazartesi günleri kapalı, diğer günler 10:00 – 18:00 arası ziyaret edilebiliyor

• Carnuntum (Römerstadt Carnuntum)
Antik Roma İmparatorluğu’nun önemli sınır kentlerinden olan Carnuntum’dan geriye sadece bir arkeolojik kazı alanı kalmış durumda. Tuna Nehri’nin karşı yakasında yer alıyor, eskiden Roma Donanması’nın Tuna Nehri Filosu’nun merkeziymiş. Aslında burası Avusturya sınırı içerisinde bulunuyor ama Avrupa Birliği sayesinde sınırdan rahat rahat geçip ziyaret edebilirsiniz.

• Gerulata (Anticka Gerulata)
Carnuntum gibi burası da Antik Roma döneminden kalma ancak bir şehir değil sadece askeri kampın kalıntısı. Yine Tuna üzerinden teknelerle ulaşılabilir, Carnuntum’un aksine akıntının aşağı tarafında bulunuyor. Slovakya sınırları içerisinde, Rusovce’de kalıyor.

• Trencin Kalesi ve Roma Duvar Yazısı
Neredeyse bin yaşını dolduracak olan bu kale, sarp bir tepenin üzerine kurulduğundan bölgenin savunmasında her zaman önemli bir rol oynamış. 1790 yılındaki yangında harap olsa da çok iyi biçimde onarıldığından hala eski ihtişamını koruyor. Müze olarak hizmet veren kalenin içinde orta çağ yaşamını anlatan bir sergi de yer alıyor.

slovakya gezilecek yerler

Slovakya Festivaller ve Şenlikler

Slovakya festivalleri

Mayıs ayında : Uluslararası “Dixieland Müzik festivali” , bir Kelt kültürü olan “Beltane Festivali” , peynir ve Bryndza festivali ve en ünlü festivali ise “uluslararası ruhlar ve hayaletler” festivalidir.

·  Haziran ayında : Lumen Uluslararası yıllık müzik festivali , uluslararası Sakral müzik festivali , uluslararası halk kıyafetli bebek festivali.

·  Temmuz ayında : The Festival of Nice Music , Folklor festivali.

·  Ağustos ayında : Slovakya’nın Robin Hood’u Janosek’i anmak üzere “Janosek Days”.

·  Eylül ayında : Tarihi taç giyme seremonisinin canlandırıldığı “Coronation Days” ve geleneksel madenciler geçit töreni “Salamander days”.

·  Ekim ayında : Uluslararası caz festivali “ Bratislava Jazz Days”.

 

·  Kasım ayında : Bratislavske Hudobne Slavnosti BHS müzik festivali.

Slovakya’dan alınabilecek hediyelik eşyalar:

Ülkeye ve şehirlerine ait bardak altlıkları, magnetler ve anahtarlıkların dışında alınabilecek birçok yöresel ve ülkeye özgü hediyeliklerde vardır. Bunların başında yöresel kıyafetler giymiş olan mısır kabuğundan yapılmış bebekler gelmektedir. Ayrıca Rapkac adı verilen eski gelenekten gelen tahtadan yapılmış yüksek ses çıkaran bir hediyelik eşya satılmaktadır. İçki götürmek isteyenler için ise Tatra Tea isimli likör , Mead Wine ( bal şarabı ), Slivovica isimli Erik brendisi ve Kaltenecker birası tercih edilebilir.

Slovakya Mutfak Kültürü

Orta Avrupa’nın güzel ülkesi Slovakya, tarihi dokusu ve eşsiz doğasının yanında nefis yöresel yemekleriyle de misafirlerine keyifli zamanlar vaat ediyor. Geleneksel Slovak mutfağı ; ağırlıklı olarak domuz eti , kümes hayvanları, un , patates , lahana ve süt ürünleri üzerine kuruldur. Çoğunlukla basit ve doyurucu bir mutfağa sahiptir. Başlıca yemekleri

1- Bublanina : Vişne ve rendelenmiş limon kabuğuyla tatlandırılmış bir kek.

2- Goulash : Çoğunlukla domuz eti kullanılan bir tür makarna ama siz tercihinize göre seçim yapabilirsiniz.

3- Haluski : Bölgeye özgü bir patatesin hamur kıvamına getirilmesiyle yapılan özel sos ve domuz pastırmalı bir yemek.

4- Kapustnica : Lahana turşusunun soğan, kurutulmuş mantar ve ekşi krema ile tamamlanmış sosis parçalarıyla yapılan bir çorba.

5- Kofola : Tadı kolaya benzeyen ancak daha şekersiz bir içecek.

6- Langos : Slovak tarzında yapılmış bir pizza.

7- Lokse : Patates, reçel, veya haşhaşlı gözleme.

8- Paska : Adı Yahudi bayramı Pesek ve İsa’nın dirilişini kutlamak anlamına gelen “pascha”dan gelen Paska, geleneksel lezzetlerden biri. Paskalya sabahları kahvaltı sofralarını süsleyen bu lezzet; yumurta, jambon, peynir ve sosis gibi gıdalarla tüketilir.

9- Sarımsak Çorbası : Közlenmiş sarımsak ile yapılan çorba.

10- Siyah Bira : Slovakya’nın simgeleşmiş içkilerinin başında geliyor.

11- Sulance : Erik reçeli tatlısı.

12- Trdelnik : Huni kek olarak anılan, yaz aylarında dondurmayla servis edilen kek.

13- Treska : Balık ve mayonezle yapılan bir çeşit salata.

14- Vinea : Kırmızı veya beyaz üzümle yapılan gazsız ve alkolsüz bir içecek.

15 – Bryndza : Koyun sütünden yapılan yoğun aromaya sahip bir peynir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir