Slovenya
Resmi adıyla Slovenya Cumhuriyeti orta Avrupa’nın güneyinde yer alır. Batıda İtalya, güney ve doğuda Hırvatistan, kuzeyde Avusturya , kuzey doğusunda da Macaristan bulunur. Topraklarının küçük bir kısmıda Adriyatik Denizine komşudur. Nüfusu 2.080.000 kişidir ( 2021 ) yüzölçümü ise 20.271 km2’dir.
- Başkenti Ljubljana’dır. Nüfusu 275.000 , yüzölçümü 163 km²
- Resmi Dili: Slovence’dir.
- Para Birimi: euro
- 1 Mayıs 2004 yılından beri AB üyesi.
- İklim: Adriyatik denizine komşu olan kesimlerde akdeniz iklimi görülür. İç kesimlerde lse karasal iklimdir.
- Umuma mahsus pasaport hamili TC vatandaşları Slovenya’ya seyahatlerinde Schengen vizesi almaları gerekmektedir
- Nüfusun %83’lük kısmını Sloven vatandaşları oluşturur. Geri kalan nüfusu ise Sırp, Hırvat, Boşnak, Arnavut, Roman ve diğer ülke vatandaşları oluşturur.
- Ülke çok fazla yağış alır. Bu nedenle ülke topraklarının %57’si ormanlıktır.
- Başkent Ljubljana’nın kelime anlamı “Sevilen Yer” demektir.
- Ülkede 10 binden fazla mağara bulunmaktadır.
- Ülkede çok çeşitli üzümler yetişir. Ve şarap imalatı çok fazladır.
Slovenya Şehirleri
Maribor : Ülkenin kuzeydoğusunda bulunur. Slovenya’nın en büyük ikinci şehridir. Ülkenin kültür ve öğrenci şehri olarak bilinir. Kabak çekirdeği yağı ile meşhurdur.
Kranj : 65 bin nüfusuyla ülkenin en büyük 3. şehridir. Ülkenin endüstri ve sanayi merkezidir. Yoğun olarak elektronik ürünler üretilir.
Ljubjana : Ülkenin en büyük şehri ve başkentidir. Şehir aynı zamanda ülkenin politik , kültür ve ekonomi merkezi konumundadır. Yoğun bir şekilde bisiklet kullanımı vardır. Çevresi Alpler ve Bled gölü ile çevrili doğa harikası bir şehirdir.
Celje : Ülkenin en eski ve tarihi şehirlerinden birisidir. Doğası, nehri ve kalesiyle ülkenin cazibe merkezlerinden birisidir.
Bled : Ülkenin kesinlikle en çok ziyaretçi alan yeridir. Buz devrinden kalma gölüyle ülkenin hatta belki de dünyanın en güzel doğasına sahip yerlerinden birisidir
Slovenya Gezilecek Yerler
Bled Gölü : Buzulların erimesiyle oluşan bu göl ülkenin görülmesi gereken başlıca yeridir. Çevresi alp dağları ve ormanlarla kaplıdır. Gölün ortasında minik bir ada ve adanın için ortaçağdan kalma bir kilise vardır.
Ljubljana Kalesi : Başkent Ljubljana bulunan kale 15.yy’da osmanlı akınlarına karşı koymak için yapılmış. Yerel halkın en çok ilgi gösterdiği yapılardan birisidir.
Ejderha köprüsü : Ejderhalar Ljubljana şehrinin sembolüdür. 1901 yılında inşaa edilen bu köprü şehrin en çok fotoğraf çekilen yeridir.
Tivoli parkı : Slovenya’da çok fazla doğal park bulunmaktadır. Burasıda ülkenin en önemli, ve en büyük parklarından birisidir . 1813 yılında bir kaç parkın birleşmesiyle oluşturulmuştur
Tromostovje : 3 tane köprünün birleşmesiyle oluşan köprüdür. İlginç ve etkileyici bir mimariye sahip köprünün ilk inşası 1280 yılına kadar dayanmaktadır.
Triglav Dağı ve Ulusal Parkı : dağın içinde bulunduğu alan ulusal park ilan edilmiş. Bu alanda 6 tanede irili ufaklı göller bulunmaktadır.
Sneznik kalesi : Göl kenarından bir kayanın üzerine inşaa edilmiş kale kozarisce şehrinde bulunuyor. İçinde tiyatro salonu ve kütüphanede bulunan kalenin muhteşem bir manzarası bulunuyor
Postojna Mağarası : küçük bir kasaba olan Postojna’da bulunan mağaranın belli bir kısmını trenle gezebiliyorsunuz. Avrupa kıtasının en önemli mağaraları arasında olan mağara aynı zamanda Slovenya’nın en çok ziyaret edilen yerlerinden birisidir
Kranjska Gora : kış sporların için tercih edilen muhteşem manzaralar şahit olacağınız bir bölgedir.
Slovenya Festivaller ve Şenlikler
Grossmann Fantastik Film ve Şarap Festivali: Temmuzun son haftasında Ljutomer kasabasında gerçekleşiyor. 2005 yılında beri devam eden festival korku ve fantastik filmleri konu alır.
Bohinj Yıllık Tırmanış Festivali : 1776 yılında Slovenya’nın en yüksek dağı olan Triglav’ın zirvesine ilk tırmanışı kutlamak adına düzenlenen festival eylül sonu ekim başı gibi başlar ve bir hafta sürer.
Indrija Lace Fest : haziran ayında geleneksel dantel yapımları kutlanır .
Ljubljana festivali : 1953 yılından beri devam eden festival ülkenin en büyük katılıma sahip kültür festivalidir.
Kino Otok – Isola Sinema Festivali : Haziran ayı başında Isola kasabasında gerçekleştirilir. Alternatif sinemanın en özgün eserlerinin sergilendiği film festivali sinema adına ülkedeki en önemli festivaldir.
Kurentovanje – Ptuj’da Uluslararası Karnavalı : İlkbahar ve bereket festivali olan Kurentovanje, Slovenya’daki en popüler Mardi Gras kutlamalarıdır. 1961 yılından bu yana festival ptuj şehrinde gerçekleştirilir.
Slovenya’dan getirebileceğiniz en güzel hediyelik eşyalar ejderha figürlü oyuncaklar , takılar , biblolardır. Bununla birlikte dantel , yöresel kıyafetler giymiş minik oyuncak bebekler , bal , şarap ve çikolata diğer seçeneklerdir.
Slovenya Mutfak Kültürü
Sloven mutfağı genel anlamda Macaristan, Avusturya, Hırvatistan ve İtalya gibi komşu ülkelerin mutfaklarından etkilenmiştir.
- Mohant: Keskin acı bir tada sahip çiğ inek sütünden imal edilen bir peynirdir.
- Kranjska Klobasa : Ülkenin en çok tüketilen en meşhur sosisidir. Lahana turşusu ve hardal eşliğinde tüketilir
- Regratova Solata : Geleneksel bir Sloven karahindiba salatasıdır.
- Potica : genellikle Noel ve Paskalya gibi şenlikler ve kutlamalar için hazırlanan geleneksel bir kektir. Ceviz, fındık, tarhun, bal, haşhaş tohumu ve süzme peynir gibi çeşitli geleneksel dolgularla yaklaşık 60 çeşit potica vardır.
- Gibanica : Elma , kuru üzüm ve fındık içeren hamur işidir.
- Goulash : Et ve makarna ağırlıklı yoğun bir çorbadır.
- Jota : Ekşi lahane ve fasulyeden yapılmış bir güveçtir.
- Kraski Prsut : Atıştırmalık olarak şarabın yanında tüketilen bir domuz pastırması dır
- Kremsnita : Muhallebi kreması ile doldurulmuş bir kektir.
- Polenta : haşlanmış mısır unundan yapılan bir ekmek türüdür
- Sljivovica : Erik rakısıdır
- Struklji : Mayalı hamur, puf böreği ya da erişteden yapılıyor. İçine peynir, ceviz, elma gibi lezzetler eklenerek yapılan bir hamur işidir.